DVL ÜZLETHÁZ Kft. - Termékek, ajánlatok, hírek

Cikkek

Újra támad a Szén-Monoxid

2015.10.06.

A fűtési szezon kezdete egy alattomos veszélyforrás megjelenését is magával hozza. Egy színtelen és szagtalan gyilkos lopódzhat be észrevétlenül a lakásunkba. De kellő elővigyázatossággal és odafigyeléssel könnyen megakadályozhatjuk a bajt.

Az ellenség
A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan és íztelen gáz, mely a földgáz, fa, szén, benzin, propán, bután, stb. anyagok elégetése során keletkezik. Erősen mérgező és mivel jelenlétét emberi érzékszervekkel nem lehet felismerni, ezért a szén-monoxidot ?néma gyilkos?-nak is nevezik.

Milyen hatással van az emberre
Szervezetünk oxigénellátását a vérünk biztosítja. A vérben található hemoglobin a tüdőbe belélegzett levegőben található oxigént megköti és elszállítja a szervekhez, sejtekhez. A szén-monoxid az oxigénhez képest 240-szer erősebben kötődik, így jelenléte megakadályozza az oxigén megkötését. A mérgezéssel kapcsolatos tüneteket az oxigénhiány okozza.

A szén-monoxid mérgezés tünetei

Enyhébb CO mérgezés esetén fejfájás, szédülés, egyensúly-vesztés, émelygés, hányinger, hastáji fájdalom jelentkezhet. Ahogy növekszik a szén-monoxid a szervezetben, úgy erősödnek a tünetek. Emlékezetvesztés, átmeneti látászavar, eszméletvesztés lép fel, végül beáll a halál. Különösen érzékenyek a szén-monoxid mérgezésre a várandós anyák és magzataik, csecsemők, kisgyermekek, idős-, vagy beteg emberek.

6 jel, ami CO jelenlétére utalhat a lakásban

1. A gázláng a tűzhelyen, kazánban helyenként sárgás színű.
2. A kéménybekötések helyén, vagy a kémény vonalában a falon kormozódás tapasztalható.
3. Influenza jellegű tünetek láz nélkül.
4. A házban lakó kisállatok váratlan megbetegedése, elpusztulása.
5. A család több tagjának is egyszerre alakulnak ki hasonló tünetei (fejfájás, szédülés).
6. A jellemző tünetek szezonálisan, általában csak a fűtési szezonban jelentkeznek.

Viszont: a gázkészülékek meghibásodásából vagy egyéb okból fellépő nagy mennyiségű szén-monoxid beáramlásnak azonban általában nincsenek a fentiekhez hasonló jelei, ezekben az esetekben csak egy megbízható szén-monoxid riasztó adhat védelmet családjának.

A megbízható készülékekről itt olvashat!

Egy pár megbízható készülék!