Mukiszolg Kivitelezési Üzletág - Termékek, ajánlatok, hírek

Cikkek

Műgyanta padlóbevonatok az iparcsarnokokban is, avagy…honi kórkép, műszaki segítséggel...

2013.03.06.

1. A funkció határozza meg az igényt,
nem pedig a pénztárca!


Általános problémaként merül fel, hogy a padlóbevonat az építkezés, felújítás utolsó fázisa, ahol is az anyagi lehetőségek beszűkülnek. Gondoljunk bele, mit is terhelünk egy épületben? Szinte kizárólagosan a padozatot, így amennyiben  a műszakilag szükséges minimumot nem valósítjuk meg, úgy annak tönkre kell mennie, mert ez a fizikai (kémiai) törvényszerűsége. Tehát mérjük fel a padozat szempontjából a mechanikai és vegyipari terhelést, és megfelelő körültekintéssel válasszuk ki a megfelelő bevonatot, ill. burkolatot, valamint a feladat bonyolultságától függően a kivitelezőt is.

Mechanikai terhelés: a padozat szempontjából nem elsősorban az azon levő súlyok nagysága, hanem azok koncentráltsága a meghatározó. Azaz, egy 40 tonna súlyú kamion, mely hatalmas gumikerekeken viszi át a terhelést a talajra és egy ún. béka (vaskerekű kocsi) között, melyen „csak” 2 tonna terhet szállítunk, számítható nagyságrendi különbség van a jelentősen nagyobb pont és él­nyo­más miatt egy (ráadásul általában acél kerekű) béka esetén.

Vegyipari terhelés: minden kereskedelmi forgalomban levő bevonatnál általános követelmény, hogy amennyiben nincs vegyipari terhelés, az általános célú  tisztítószereknek álljon ellen. DE, amennyiben akár csak fokozott higiéniai követelmény jelentkezik, mely miatt fertőtlenítő szereket kell használnunk, már erre a terhelésre is méreteznünk kell! Alapvetően a padozatot terhelő vegyszer minősége (milyensége), hőfoka és intenzitása határozza meg a kiválasztandó vegyszerálló műgyantát, és annak technológiáját is. Általában érdemes vegyipari terhelés esetén mechanikailag túlméretezni a műgyanta padlóbevonatot (pl. üvegváz erősítéssel, lásd lejjebb), mert egy súlyos tárgy leejtése miatti sérülés, akár csak megrepeszti a használt bevonatot, a repedésen beszivárgó vegyszer a betont is tönkreteheti. Amennyiben tönkremegy a hordozó beton, egyszerűen nincs mire javítanunk.

2. Hordozó lehetőleg betonról

Vagy önhordó egy műtárgy (bevonat…), vagy hozzákötjük egy önhordó szerkezethez. Nincs harmadik(!), legalábbis a földi körülmények között. A műgyanta bevonatok (és általában a burkolatok) elsősorban a bekerülési költségük miatt nem önhordóak (bár lehetnének lásd. műanyag sporthajók..), így azokat hozzá kell, hogy kössük a hordozóhoz, de ezért annak a mechanikai tulajdonságai dominálnak. Általános érvényű szabály, hogy csak jó minőségű aljzatra lehet megfelelő bevonatot, burkolatot készíteni.

A műgyanta bevonati rendszereket alapvetően beton-aljzatra dolgozták ki, de a rendszerek (alapozók) fejlődése folytán más, stabil hordozóra is felhordhatók (meglévő műgyanta, esetleg magas lágyuláspontú aszfalt..).

Jellemzői: a megfelelő (cementtartalom, utókezelés) szilárdság, monolit szerkezet, vagy tervezett dilatáció, a műgyanta felhordásakor alacsony nedvességtartalom. Vigyázat a műgyanta bevonatok vízzáróak, így negatív oldalról (alulról) víz- és páranyomás nem megengedhető.

Alapozás: a műgyanta rendszerek legfontosabb része, mert ez biztosítja a tapadást a hordozó felülethez. Két fajtája az elterjedt, a klasszikus ún. beszívódó alapozó, melyek a beton kapillárisos szerkezetébe bejutva biztosítják a megfelelő kötődést, valamint a tapadó alapozók, amelyek egy vákuum technológiával készült, esetleg kéregerősített betonfelületen és más nem nedvesség szívó (nem kapilláraktív) aljzaton biztosítják a megfelelő tapadást (pl. meglévő, kellően szilárd és tapadású műgyanta, magas lágyuláspontú aszfalt). Léteznek ezeken kívül mattnedves és enyhén olajos felületre is felhordható alapozók, de ezek általában csak szükségmegoldásként jönnek szóba.

3. A bevonatok, burkolatok lehetséges fajtái

a. A műgyanta bevonatok belépő szintű képviselői a műgyanta alapú betonfestékek.

Miért betonfesték? Mert a legolcsóbb megoldást biztosítják, már amennyiben műszakilag elégségesek a megkívánt feladatra, és mert magában hordozzák egy esetleges későbbi időpontban egy azonos bázisú, vastagabb rendszer felhordásának lehetőségét. Vannak más alapanyagúak, akkor miért műgyanta alapú? Mert a klasszikus vízbázisúak általában csak oldalfalra használhatók, aljzaton gyenge kopási tulajdonságaik miatt könnyen felválnak és maguk is port képeznek. Miért nem lehet hagyományos festékalapú? Természetesen lehet, sőt ezek már az ajánlott kategóriába tartoznak, bár az áruk jóval magasabb, de a műszaki tulajdonságaik azért nem érik el a műgyanta alapúakét. Elérhető termékek: REOKORR-BASIC, AMERIN WT-4, Stopox VL100…

b. A legrégebben használt „klasszikus” műgyanta bevonatok az egy alapozó és egy, vagy két rétegben felhordott ún. önterülő rendszerek. Nagy előrelépésük a betonfestékhez képest, hogy rendelkeznek önálló 0,5-2 mm-es rétegvastagsággal, így megjelenésük, takaríthatóságuk, teherbírásuk (kopásállóságuk) lényegesen jobb. A legáltalánosabban, legnagyobb mennyiségben használt rendszerek. Elérhető termékek: REOKORR-NORMAL, AMERIN DT-4, Stopox BB-OS…

c. Üvegvázzal (üvegpaplannal) megerősített műgyanta padlóburkolatok, melyek dinamikus terhelhetősége tízszerese a „klasszikus” bevonatokénak, így szerelőcsarnokokban, vegyipari terhelésnél is jelentős biztonsági tartalékkal rendelkeznek. Elérhető termék: REOKORR-HARD.

d. Minél nagyobb a (dinamikus) terhelés, annál vastagabb bevonatokra van szükség, melyek egyre közelebb kerülnek az önhordó tulajdonsághoz. Ezek a polimer betonok,  melyek elkészíthetők 5-20 mm rétegvastagságban.

e. A műgyanta bevonatok legnagyobb korlátja a műanyag hatású megjelenése. A színes nemeskőből készített, gránit-hatású műgyanta burkolatok rendkívül változatos színkombinációkban készíthetők magas esztétikai igényeket megkövetelő helyszíneken is. A műgyanta bevonatok hézagmentessége, ezen burkolat fajtánál is rendkívüli előnyként jelentkezik. Elérhető termékek: REOKORRlux, valamint más műgyanta típusokból készített esztétikai burkolat.

f. Speciális burkolatok, melyek lehetnek nagy szakadási nyúlásúak, rugalmasak, mint a sportpadlók, légáteresztők és más, akár egyedi igényekre szabhatók.

4. Felhordhatóság kontra bekerülési költség, azaz ötletek, melyek segítséget adhatnak egy padlóburkolási, bevonási feladat megoldásához

Minél egyszerűbb a rendszer, annál inkább felvállalható a saját kvázi “házilagos” kivitelezés, mert megspóroljuk a szakkivitelező költségét, időben nem függünk másoktól, akár részletekben is elkészíthetjük. Akkor mindenképp hívjunk szakkivitelezőt, ha a felület előkészítés bonyolult, ha az esztétikai igényünk magas, és nem vagyunk biztosak a megvalósíthatóságban, valamint ha bármilyen probléma, kérdés felmerül akár az aljzattal szemben. Felhívjuk a figyelmet, hogy az a „szakember”, aki már készített –az általunk kiválasztott- bevonatot, aki előre tudja jelezni a várható eredményt és nem utolsó sorban felelősséget (garanciát) vállal a munkájáért.

Érdekességként megemlítjük, hogy tőlünk nyugatabbra 2 mm alatti bevonatot nem neveznek ipari padlónak. Magyarországon a mindegy hogy mit, csak olcsón szemlélet uralkodik. Persze tudjuk hogy nem a jókedvükben, hanem a szükség ennek a szemléletnek a szülője, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet –mivel a padló szinte az egyetlen, amit egy épületben terhelünk- adott esetben vagy jót, vagy semmit elvet tartsuk be.

Még egy érdekességre felhívjuk a T. Olvasó figyelmét. A beruházni kívánónak az egy négyzetméterre eső ár az érdekes. Mivel a fent leírt rendszerekben a felhasznált műgyanta mennyiségében és rétegvastagságban és ezért terhelhetőségben jelentős különbségek vannak, ezért ezzel a termékeket eladni kívánóknak – finoman fogalmazva – van játéklehetősége (durván: könnyen becsaphatják a laikus megrendelőt). Az adott árakhoz mindig követeljük meg az eladásra kínált termék felhasznált mennyiségének megadását, és csak a kilóárak ismeretében hasonlítsuk össze a konkurens termékeket.

5. Végül, de nem utolsó sorban általános érvényű javaslat, hogy bárminemű kétség esetén kérjünk szaktanácsot.

De kitől is kérjünk tanácsot? Olyantól, akinek megfelelő tapasztalata és ismerete van a kiválasztott termék felhasználhatóságában. Amennyiben nem vagyunk szakemberek, a tevékenységünk során csak ritkán találkozunk hasonló feladattal, nem könnyű találni valakit, aki a fent leírt szakismeretekkel rendelkezik. Javaslatunk az, hogy keressük meg az adott termék gyártóját, vagy gyári képviseletét, és attól kérjünk felvilágosítást.

Szerző: Hirschberg Attila, Mükiszolg Kft.,

Az ipari öntött műgyanta padlók méretezése

2013.03.06.

A padló jellemzően az épületek dinamikusan leginkább terhelt része. Ezen közlekedünk gyalogosan, kocsival, ezen történik az áru mozgatás, a gépek ezeken a felületeken dolgoznak. Ma már természetes, hogy az alapvető védelmi funkció mellett a bevonat esztétikus legyen, kellemes, tiszta munkakörnyezetet biztosítva. Amennyiben alulméretezzük, vagy nem megfelelően készítik el, akkor "garantálható" a tönkremenetele, mert ez a fizikai törvényszerűsége!

A megfelelő bevonat típus kiválasztásánál fontos az alapvető szempontokat tisztázni. Milyen funkciója lesz a padlónak (mechanikai, és/vagy vegyipari terhelés), milyen munkabiztonsági követelményeknek kell megfelelni (csúszásmentesség, vezetőképesség, közlekedő útvonalak kijelölése…), milyen esztétikai elvárásai vannak a megrendelőnek és természetesen mennyi a beruházás költsége. A MÜKISZOLG Kft. és jogelődje több mint húsz éve gyárt (REOKORR márkanéven) és vitelez ki különféle műgyanta bevonatokat. Ez idő alatt felhalmozott tapasztalatok alapján munkatársaink már a tervezéstől a kivitelezés végéig segíteni tudnak a  megfelelő bevonati típus kiválasztásában, mely ezáltal magas műszaki színvonalú, az adott terhelésre méretezett ezért gazdaságos megoldást eredményez.

A műgyanta bevonatok/burkolatok ma már gyakorlatilag minden típusú aljzatra felhordhatók, de természetesen csak erős teherhordó aljzatra lehet tartós műgyantapadlót készíteni és a betonra a legolcsóbb és a legjobb megoldás.

A műgyanta bevonat típusának kiválasztását az ott folyó tevékenység behatárolja, ezen belül azonban számos döntési lehetőség van.

Döntő kérdés a bevonatot érő terhelés: ez lehet kicsi, közepes, nagy, statikus vagy dinamikus.

A padlót szinte mindig éri valamilyen vegyi terhelés. Ez lehet akár folyamatos vízterhelés, gyenge savak lúgok, erős savak - lúgok, oldószerek, sók stb. Amennyiben a felületen a feltöltődés veszélye áll fenn úgy a padló lehet vezetőképes vagy antisztatikus. Természetesen egy jelentős szempont a költség is. Itt azonban azt kell mérlegelni, hogy a padlót alul méretezni nem szabad (egy olcsó, gyenge bevonati rendszerrel) és nem is lehet (a padló amit egyedül terhelünk) mert az tönkremegy, vagy lényegesen alacsonyabb lesz az élettartama. A kiválasztott bevonat esetleges meghibásodása jelentős terheket ró a Megrendelőre.

A Mükiszolg Kft. munkatársai ingyenes szaktanácsadással segítik -akár a helyszínen- az érdeklődőket a megfelelő döntés meghozatalában. A munkatársak elérhetők a 06-27-543345, 06-27-543346 telepi, vagy a 06-30-2501725 ügyeleti telefonokon.

A legegyszerűbb bevonati rendszerek a betonfesték jellegű műgyanta vékonybevonatok. Ezek nagyon olcsó megoldások, kizárólag a betonfelületek pormentesítésre alkalmasak és késeltetik betonkorróziót. A REOKORR-BASIC márkanevű bevonatok ilyenek, az átlagos betonfestékeknél azonban jóval erősebbek, kopásállóságuk messze felülmúlják a hagyományos betonfestékekét. A legtöbb probléma abban az estben van amikor ezeket a bevonatokat alkalmatlan, rosszul előkészített, vagy éppen nagyon gyenge aljzatra hordják fel. Ebben az esetben, ugyanis idő előtt megkopnak, felválnak. Mélygarázsok, raktárak (bérlemények)  költségtakarékos megoldásaként is jól alkalmazhatók. A most épülő társasházak mélygarázsaiban, az alaplemezek bevonataként alkalmazzák számos esetben a vízbázisú, páraáteresztő tulajdonsággal bíró változataikat. Tapasztalatunk szerint az alaplemezen ezek a bevonatok jól működnek, amennyiben meghibásodnak, gyorsan, könnyen, olcsón javíthatók. A födémlemezeken azonban ez a megoldás -az épületek nagyobb mozgásából adódóan- nem kielégítő, ide mindenképpen repedésáthidaló burkolatot javasolunk, de erről majd később.

A REOKORR-NORMAL műgyanta padlóbevonati rendszer különféle változatai alkalmasak általános ipari felhasználásra kis-közepes terhelésű felületeken. Ezek a jellemzően 1-3 mm vastagságban készülő bevonatok alkalmasak arra, hogy esztétikus, jól takarítható bevonatot képezve a felületen, hosszú ideig védik az aljzatot. Ezek a bevonatok targoncázhatók, gyenge vegyi hatásnak ellenállnak, hézagmentesek, ugyanakkor tekintve, hogy ezek a bevonattípusok általában merevek, ott kell dilatáltatni ahol a hordozó betonaljzatot. Az egyszínű bevonatok műanyag hatását csipsz-szórással megtörve számos színkombinációt lehet létrehozni melyekkel a bevonat már kevésbé egyhangú.. A gránithatású, színes kőőrleménnyel szórt esztétikai burkolatok (REOKORRlux esztétikus burkolat) akár irodák, bankok, repülőterek kiszolgáló csarnokainak burkolataként is megállják a helyüket.

Nagyobb, dinamikus igénybevétel esetére, olyan területeken ahol állandó és nagy a béka, kerekes kocsi vagy targonca forgalom (nagy a pont és az élnyomás), az üvegvázerősített REOKORR-HARD rendszer fokozott ütő-hajlító szilárdsága révén hosszútávú megoldást jelent az aljzat védelme szempontjából. Ezen burkolatok teljesítőképesség költség aránya kimagasló!

Vegyi terhelés (pl. akkumulátor gyártó üzem…) esetén szinte kizárólag ezt a megoldást javasoljuk vegyszerálló kivitelben. Ebben az esetben ugyanis a legtöbb mechanikai sérülés csak a bevonat felső részét éri, és az üvegváz továbbra is óvja az aljzatot és a környezetet a hiba kijavításáig.

Sok esetben az üzemek leállása még rövid időre is rendkívül költséges, illetve a folyamatos megrendelés állomány miatt gyakorlatilag alig van idő a leállásra. Számukra kínálunk olyan burkolati rendszereket, melyek akár egy nap alatt is elkészíthetők és a záróréteg felhordását követő 4 óra után már ismét terhelhető.

Élelmiszer feldolgozó üzemek területén, extrém hő, mechanikai illetve vegyi igénybevétel esetén olyan különleges vegyszerálló műgyanta beton felhordása javasolt, amely gyakorlatilag önhordó. Ezek a burkolatok egy vagy két rétegben felhordva akadályozzák meg, hogy az aljzatot szennyezés érje. A z élelmiszeriparban előforduló rendkívül agresszív anyagoknak, mint a cukros víz, vérsavó, tejsav, hosszútávon ezek burkolatok képesek ellenállni. További előnye, hogy egy nap alatt elkészíthető, és burkolat másnap terhelhető.

Olyant területeken, ahol a teljes hézagmentesség követelmény (parkolóházak, élelmiszeripar kisebb terhelésű felületei) a dinamikusan repedésáthidaló burkolatok elkészítése javasolt. Ebben az esetben beépítésre kerül egy olyan membrán réteg amely  akár több milliméteres statikus repedést is áthidalni képes, illetve dinamikusan áthidaló-képessége 0,2-0,4 mm.

Ilyen rugalmas bevonatok a jól előkészített aszfaltfelületek burkolataként esztétikussá és takaríthatóvá válnak.

Az itt felsoroltakból is kiderül, hogy a Megrendelő a bőség kellemes zavarával küzdhet, mikor ki kell választania, hogy milyen burkolatot válasszon. Fontos szempont, hogy a burkolatot ne kidobott pénznek tekintse, hanem a termeléshez szükséges eszköznek, mely a befektetés élettartamát hivatott megnövelni. Ezt szem előtt tartva a burkolattípus és a Kivitelező kiválasztásánál, hosszútávon elégedett burkolat készülhet a Megrendelő megelégedésére.

Szerző: Hirschberg Attila, MÜKISZOLG KFT.