Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc

6 Vélemények
Földes Ferenc Gimnázium
Hősök Tere 7.
3525 Miskolc
Borsod-Abaúj-Zemplén
(46) 508 459
(46) 508 460
Frissítve több, mint 6 hónappal ezelőtt

Leírás

Kulcsszavak:
Gimnázium, Középiskola
Földes Ferenc Gimnázium a következő kategóriákban szerepel:
Képek hozzáadása

Vélemények

Földes

több, mint 6 hónappal ezelőtt

Az a probléma szerintem, hogy a Földes jó iskola, sőt, a mai világban túl jó. Én például biológia szakosként komoly oktatást és számonkérést kaptam a többi tantárgyból is. Széles látókörű, művelt koponyákat képeztek, hatalmas lexikális tudással. A világ azonban megváltozott. Eddig minden hivatalban, egyetemen, bármilyen komoly intézményben lehetett találni egy magas, felelősségteljes beosztásban dolgozó "ex-földesistát", aki a tanultakat hasznosíthatta. Ma azonban szakbarbárokra van szükség sokszor 18 éves korban, az életben sokszor fontosabbak a kapcsolatok, a korrupció, a lányok mellbősége és miniszoknyája, a sumákolás, mint a műveltség. Butul a magyar nép, keveseknek van szükségük a Földes adta műveltségre. Köztudott volt, hogy aki a Földesben összehozott egy négyes átlagot kínkeservesen, az színötös tanuló lett volna egy gyengébb gimnáziumban. De most egy gyengébb gimnázium is megteszi, fontosabb a kapcsolati tőke, a tehetséget a mai világ ritkán értékeli. És ezen a ponton csúszik el a Földes. Már nincsenek volt "földesisták" tudásuknak megfelelő pozíciókban, elég oda egy esti érettségi is szőke hajjal, műkörömmel, még országgyűlési képviselő is lehet vele akárki. A világ a feje tetejére állt, műveletlen, de kapcsolatokkal rendelkező embereket látok felelős beosztásokban, nem pedig neves gimnáziumokban, Földesben, Apáczaiban vagy Fazekasban végzetteket. Amíg én tanultam az egyetemen egy hármasért, a többiek puskáztak egy ötöst és hülyének néztek, hogy tanulok. Anno a Földesben szinte senki nem puskázott, azt kinéztük volna magunk közül. Nem volt divat tiltott eszközöket használni, ma sok szülő pedig pont erre tanítja a gyerekét. Mi a Földesben tiszteletet, hazaszeretet, tudományokat tanultunk, nem pedig lopni, adót csalni, másokat átverni. Ilyen téren nem éppen az életre készített fel a gimnázium, talán nem is bánom. A Földes egy nagyon jó iskola, csak valahogy a tanulás és tudás ment ki a divatból sok szakterületen. Akkor inkább maradjon meg egy szűk réteg divatjamúlt iskolájának, én így szeretem. Vagy tanítsa sumákságra a gyerekeket, mint a többi gimnázium. A kollégiumban csak mi tanultunk, a többi gimnáziumba járók puskát írtak. A Földesnek kell dönteni, hogy ódivatú, ám nemes értékeket akar képviselni, vagy alkalmazkodik a mai Való Világhoz. Remélem nem voltam túl zavaros, nagyon ellentétes érzelmek és gondolatok ezek, az ember fia nem mindig tud tisztán fogalmazni, ahogy Hohl tanárnő mondaná. Ha a Földes piacképes akarna maradni, pont azt az értékét kellene a kukába dobnia, amiért oda jártunk. Akkor inkább ne legyen piacképes, szerintem.

Földes

több, mint 6 hónappal ezelőtt

Egyetértek, a Földes olyan, mint a Győri Keksz. Csak a neve az, a tartalom megváltozott, felesleges összehasonlítani a régivel. Akinek nem kell, ne vegye, már nem az van benne. A Földes mára történelem, Miskolcon még maradt híre, egy nemes érzelmeket ébresztő jól csengő név. A régi Földes nyugodjon híres tanáraival együtt békében. Én a Földesbe jártam, a srácaimat az Avasiba adtam, megváltoztak az idők. Itt Pesten ismerik az Avasi Gimit, jó neve van, szegény Földesről már szinte nem is hallottak. Dr. Kormos Vilmos kezébe szívesen odaadtam volna a két srácom fülét személyesen, de szegény Veres Palit ezek megették volna reggelire :-)

Földes jó vagy nemj ó?

több, mint 6 hónappal ezelőtt

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy saját és gyermekeim személyes tapasztalatán keresztül is megítélhetem a Földest. Valószínű nem lehet összehasonlítani a 25 évvel ezelőtti gimit és viszonyait, helyzetét a mai körülményekkel. Lehet fintorogni, lehet lehúzni a sulit, de tetszik nem teszik mind a mai napig azoknak a gyerekeknek a legtöbbet nyújtja, akik akarnak valamit az élettől, akiknek határozott elképzeléseik vannak, akik "földesisták". Tanárokat megítélni nem lehet és nem érdemes. Kálmán Laci bácsi, Dr. Kormos Vilmos, Veres Pál... Más emberek, más időben, más vezetői szemlélettel. Mindhármat nagyra lehet tartani, persze lehet hibáikat is kereseni. Érdemes? A Földes amellett, hogy abszolút megadja egy középiskolásnak azt, amire a továbbtanulása kapcsán szüksége van, szüksége van, egyfajta "szellemiséget" képviselt mindig, képvisel most is. Ezt sokan nem értik, leszólják. Sokszor merő írígységből. Nem sok közoktatási intézmény mondhatja ezt el magáról.A volt és jelenlegi diákok nagyon nagy százaléka büszke arra, hogy ebbe a gimibe járt. Miért? A név miatt? Nem hiszem. Ezek az emberek kapni akartak valamit és megkapták. persze, mint ahogy az élet minden területén, itt is voltak akik sikertelenséggel szembesültek, szembesülnek. Vélhetően az ő véleményük kevésbé pozitív. A nagyobbik lányom az Avasiba járt. Jó suli, de még legalább 20 évig a Földes kistestvére marad. Nem biztos hogy a képzés minősége, vagy a tanárok felkészültsége miatt. Nincs meg az a plusz, ami a Földest jellemzi.Nincsenek hagyományai, gyökerei. A kisebbik lányom mindent megtett azért, hogy bekerüljön a Földesbe. Mehetett volna az Avasiba is. talán picit féltettük is (kis falusi ált. iskolából mérette meg magát - mint ahogy annak idején én is) de hál'Istennek minden számítása bejött. Esetleg döcög, csikorog egy-két fogaskerék, de a gyereknek van motivációja. Földesista! Az Avasiban egy hónap elteltével tutira nem tenné magát úgy oda a dolgokhoz, ahogy ezt most megteszi. Szóval a Földesbe az menjen továbbtanulni, aki igazán ezt akarja. Akinek már az egy cél, hogy ebbe a gimibe bekerüljön. Még egy gondolat. Abszolút badarság összehasonlítani a 20 évvel ezelőtti tanári gárdát a jelenlegivel. összehasonlíthatatlan. lehet, hogy ugyanazon az emberek, akik minket is tanítottak, akiket nagyra vagy diákként kevésbé nagyra értékeltünk, a mai megváltozott viszonyok között (gondoljunk csak a pedagógus társadalmat ért változásokra, a fene nagy megbecsülésükre - pedig nem vagyok kifejezetten ped. párti!) ma őket ugyanúgy pellengérre állítanák a fanyalgók, mint az újakat. Az országnak ebben a régiójában nincs túl sok érték, amire igazán büszkék lehetünk. Amin van azt becsüljük meg, de legalábbis ne rontsuk a nimbuszát. A Földes pedig tetszik-nem tetszik ilyen érték. Ez vitathatatlan.

Andorka
Földes

, több, mint 6 hónappal ezelőtt

Kedves Anna, ha például kifogsz egy Vinczéné tanárnőt angolból, tutira meglesz a nyelvvizsgád. Ha kifogsz egy Hohl anyót magyarból, csodálatos oktatásban lesz részed. De a híres tanárok nagy része tényleg átment máshová tanítani. Vagy megöregedtek, pl. Pirkó Béla tanár úr. Nálunk a főiskolára már majdnem mindenki egy-két nyelvvizsgával jön, ez már nem egy olyan nagy dolog. Kérdés az, hogy a többi tantárgyból milyen maradt az oktatás. És milyen szakemberek minősítik a Földest és hol? Pesten nem is hallottak róla! Ne legyél elfogult, én is a Földesbe jártam, aztán rá kellett döbbennem, hogy noname iskolákból jött tanulók kevesebbet, de alaposabban tanultak, mint mi. A Földesben túl sok volt a leadott tananyag, elveszett benne a lényeg. Pedig ötös tanulók voltunk. A többi iskola sokkal kevesebbet, de mélyebben tanít. A Földes jó ugródeszka az orvosi pályára, informatikára, de sok más szakmával már nekem is komoly kételyeim vannak. Jó társaság volt a Földesben, de az 1995 környéki tanármigrációt nem tudja kiheverni. Jobban jártam volna akkor is, ha a szomszédba, a Berzébe járok!

Földes ferenc Gimnázium

több, mint 6 hónappal ezelőtt

A Földesnek már régóta csak a híre van meg, az Avasi Gimnázium nyelvtagozata, a Jezsuita Gimnázium, meg talán még a Lévay is jobb nála. Ennek egyértelmű oka van, ezek a gimnáziumok elszipkázták a Földes legjobb tanárait. Mióta nem Dr Kormos Vilmos a Földes igazgatója, a gimnáziumnak inkább csak a híre maradt szerintem. Sznob szülők gyerekeinek a gyűjtőhelye lett, de sehol nincsenek az országos statisztikákban. Kormos idejében az ország harmadik legjobb iskolájának számítottt, de a kihalt vagy máshol tanító jó tanárgárdát nem tudták pótolni. Nem sok régi tanár maradt ott. A többi meg csak melldöngetés a múltról.

Több vélemény
Írjon véleményt a(z) Földes Ferenc Gimnázium részére!

Ossza meg tapasztalatait másokkal is!

Facebook

Hasonló cégek a közelben

 1. Palóczy Utca 3.
  3525  Miskolc
 2. Soltész Nagy Kálmán U. 10.
  3530  Miskolc
 3. Soltész Nagy Kálmán Út 7.
  3527  Miskolc
 4. Tizeshonvéd Utca 21.
  3525  Miskolc
 5. A közelben lévő hasonló cégek térkép nézete