Kunszentmárton Város Önkormányzata

Cím:
Köztásaság Tér 1
Irányítószám/Település:
5440 Kunszentmárton
Megye:
Jász-Nagykun-Szolnok
Telefon:
(56) 46 10 02
Fax:
(56) 46 11 58
Weboldal:
E-mail:
Üzenet küldése
Frissítve több, mint 6 hónappal ezelőtt | Cégadatok változtatása| Hibás adat

Weboldal

Leírás

A terület a kedvezo feltételek miatt már a neolitikumban is lakott terület volt, majd a késobbi korok során is.(Bronzkor, Népvándorlások-honfoglalás kora) A település helyén és környékén a honfoglaláskor szláv-bolgár népek laktak, akik azutánaz Ond törzsek tagjaival keveredve elmagyarosodtak a szentkeresztség felvétele után a Tisza, Körös és Kurca partjain, leginkább apró halászfalvak alakultak, s miután Szentmárton régi és jelenlegi területe is kiemelkedett a körülvevo akkori mocsarak, tavak közül, felteheto, hogy itt is halásztelepülés állt, mely a többiek templomos központjává vált. A Hármas-Körös alsó folyásának bal partján elterülo Kunszentmárton város: középkori eredetu település. Nincs okunk kétségbe vonni azt a feltevést, hogy már államalapító Szent István királyunk idejében a templomos helyek közé számított.

Cégleírás
A falu 1239-ben kunszállás lett, miután IV. Béla befogadta Köttönyt, menekülo kunjaival, s így itt is kunok települtek le. A Tatárjárás Mártonfalvát is érte, de ezután sem maradt lakatlan. A tatárjárás pusztításai után IV. Béla a Tiszántúlon telepítette le a kunokat, akik a keresztény hitre térve fokozatosan feudalizálódtak, majd felvették az itt talált magyarok szokásait. A község - Kunhegyeshez, Kunmadarashoz hasonlóan - róluk kapta és máig megörizte a "Kun" elonevet.
A régi Kunszentmárton feltehetoen akkor vált községgé, amikor a kunok a XIV. század második felében véglegesen felvették a kereszténységet, és a sátorlakásokat szilárd anyagú házakkal váltották fel. 1418-ban már mint község szerepelt. Hunyadi János 1447.december 27-i levelében is feltünik a neve, mint Szentmártonszállás. Ebben az idoben a jászkunokat bizonyos kedvezmények illették meg: vám- és adófizetési kedvezmények.
1521-ben Lajos király Radics-Bozics nevu rácnak adományozta, aki a török elleni küzdelemben tunt ki. Miután a török Budát csellel elfoglalta, Izabella királyné a koronával megállt itt. 1552, szeptemberében Kunszentmárton is török hódoltság alá került. Szerémi György írja, hogy az egyik lengyel származású királyi testor útközben súlyosan megbetegedett, majd meg is halt, akinek temetése után Izabella királyné a szertartás végzéséért gazdagon megjutalmazta az akkori kunszentmártoni plébánost. ...

Vélemények

Legyen Ön az első, aki elmondja véleményét az alábbi cégről: Kunszentmárton Város Önkormányzata

Ossza meg tapasztalatait másokkal is!


Hasonló cégek a közelben

 1. Köztársaság Tér 1.
  5465  Cserkeszőlő
 2. Köztársaság út 1
  5465  Cserkeszőlő
 3. Kossuth L. út 4
  5476  Szelevény
 4. Széchenyi Tér 6.
  6612  Nagytőke
 5. Kossuth Tér 1.
  5451  Öcsöd
 6. Rákóczi út 24.
  5475  Csépa