Szte Egyetemi Könyvtár, Szeged

Cégnév:
Szte Egyetemi Könyvtár
Cím:
Ady Tér 10.
Irányítószám/Település:
6722 Szeged
Megye:
Csongrád
Telefon:
(62) 546 633
Fax:
(62) 546 665
Weboldal:
Email:
Üzenet küldése
Frissítve több, mint 6 hónappal ezelőtt | Cégadatok változtatása| Hibás adat

Weboldal

Leírás

könyveket új szempontokból feltáró katalógusok készültek, és kibővült a könyvtár szolgáltatásainak köre is. Nagyarányú változást az 1990-es évek hoztak, amikor a könyvtár rekonstrukciójával, a könyvtári műveletek (feldolgozás, tájékoztatás, visszakeresés) elektronizálásával a szegedi Egyetemi Könyvtár az ország egyik legdinamikusabban fejlődő gyűjteményévé lépett elő. Az Egyetemi Könyvtár nagy (bölcsészettudományi) olvasóterme: Szeged, Dugonics tér 13., 1990-es évekA jelent meghatározó, paradigma-

Képek hozzáadása
Cégleírás
Az első világháborút lezáró békekötések után a kolozsvári (ma: Cluj Napoca, Románia) Ferenc József Tudományegyetem 1921-ben Szegedre költözött, könyvtára - miként az egyetem valamennyi ingósága - Kolozsvárott maradt. A szegedi egyetemi könyvtár az 1921-22-es tanévben a Dugonics téri épület két helyiségét kapta meg, s induló állománya néhány nagykönyvtár fölöspéldányaiból állt: a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi Könyvtára 11.000, a Budapesti Egyetemi Könyvtár 9600, a Fővárosi Könyvtár 5700, az Akadémiai Könyvtár 5000 kötetet juttatott az újonnan alapított gyűjteménynek. Később az ügyészségi köteles példányok biztosították az éves gyarapodás mintegy felét, melynek eredményeként a bibliotéka 1922 júliusában már 50.000 kötetes könyvanyaggal rendelkezett. Az egyetemi tanárok és gyűjtők ajándékai és az egyes magánkönyvtárak megvásárlása is gazdagította az állományt: 1922-1924 között Tarnovszky Géza, Lechner Károly és Imre Sándor 3-3000 kötetes hagyatéka, 1924-1930 között Márki Sándor könyvtára (10.000 kötet), 1930-1932 között Dézsi Lajos (2000 kötet) és Gyuritza Sándor (3000 kötet) gyűjteménye került a könyvtárba.
Az olvasóterem 1924-ben nyílt meg: 1925-ben 100, 1952-ben 140 volt a férőhelyek száma. A könyvállomány tervszerű fejlesztésére 1945 után került sor, amelyhez nagy mértékben hozzájárult a tanszéki könyvtárak és a központi könyvtár között 1952-től kialakult szoros együttműködés. 1949-1952 között az államosított egyházi és főúri gyűjtemények anyagából az egyetem könyvtára is részesült.
A szegedi szerzetesi könyvtárak anyaga vagy az Eszterházy-család közel 5000 kötetes bibliotékája ekkor jutott a könyvtár állományábaA hatvanas években megnőtt a külföldi könyv- és folyóiratbeszerzések aránya. A könyveket új szempontokból feltáró katalógusok készültek, és kibővült a könyvtár szolgáltatásainak köre is.
Idegen nyelvű leírás
Nyitvatartás: Hétfő 8 - 20h Minden hónap első hétfőjén: 12-20h, Kedd - Péntek: 8-20h Szombat: 9-16h, Vasárnap ZÁRVA

Kulcsszavak:

Könyvtár, Olvasóterem, Egyetemi Könyvtár, Művelődés, Dokumentum, Szórakozás, Könyvek

A Szte Egyetemi Könyvtár cég a következő kategóriákban szerepel:

Vélemények

Varga Péter
5 Csillagok

ek

, több, mint 6 hónappal ezelőtt

Hát igen, a könyvtár az egyetem lelke. Itt dolgozóként tudom mennyire összetett rendszere van, és mennyire hatékony. Pályázat keretében az 3. emeleten található kabinetet és tanulóteret új gépekkel látták el, melyen előre telepítve van egy szoftver, amivel keresni lehet a könyvek között, illetve a raktárból is ki lehet kérni. A kikérés kb 1 órát vesz igénybe, tehát mindenki meg tudja várni, illetve ha nem, másnap felveszi :) Megemlítendő az eduroam, amely egy wifi hálózat, amit a könyvtártagok ingyenesen használhatnak. A tagsághoz beíratkozás kell, ami aktív hallgatóknak ingyenes. Aki nem hallgató, az is igénybe veheti a gépeket, illetve a nyomtatót, mindösszesen annyit kell tennie, hogy kér egy látogató kártyát az információnál

galagonya2
5 Csillagok

TIK

, több, mint 6 hónappal ezelőtt

Az tetszik, hogy itt az egyetemista mindent megtalál, amire a tanulásához szüksége van: nagyon sok az internetezésre használható számítógép, könyvhegyek mindenfelé, és az egésznek nagyon fiatalos, barátságos hangulata van. És ha megszomjazik vagy éhezik, akkor nem kell messzire menni, a kávézóban mindent megtalál. A régi könyvtár már tényleg nagyon elavult volt.
Címkék: ## internet# könyvtár# egyetem
Erre válaszolok    Vitatott tartalom jelentése

Nagy Bela
4 Csillagok

Egyetemi Könyvtár

, több, mint 6 hónappal ezelőtt

Óriási könyvtárkomplexum, dizájnos külsővel. Ami nem feltétlenül illik a közvetlenül mellette lévő BTK ódon és hangulatos épületéhez. A kinézetét kivéve azonban csak jókat tudok róla mondani. Óriási terek, rengeteg szabadpolcos könyv és internetes gép. Azonban szinte mindig tömeg van, főként, ha valami rendezvény is zajlik itt.
Címkék: ## szeged# egyetemi könyvár# tik
Erre válaszolok    Vitatott tartalom jelentése

marilyn
5 Csillagok

vélemény

, több, mint 6 hónappal ezelőtt

általában mindenki csak TIK-nek hívja, mivel nem mindennapi könyvtárról van szó. ez az egyetem "tanulmányi és információs központja". ez annyit jelent, hogy a 4 szintes könyvtáron kívül itt találod meg az egyetemi ajándékboltot, a hallgatói szolgáltató irodát, a jegyzetboltot (jegyzettámogatást is itt lehet levásárolni), több száz netezésre alkalmas gépet, wifi elérést, több előadó termet (a nagyelőadóban forgatják pl. a szegedi mindentudás egyetemét), ruhatárat, diákigazolvánnyal működő szekrényeket (ha félsz, hogy elveszted a ruhatári bilétát), italautómatákat, atm-et, stb. ja és még a vonatjegyed is megveheted az információs pultnál :) tehát lényegében a TIK a szegedi egyetem központja :)
Címkék: ## szte tik könyvtár
Erre válaszolok    Vitatott tartalom jelentése

Írjon véleményt a(z) Szte Egyetemi Könyvtár részére!

Ossza meg tapasztalatait másokkal is!


Hasonló cégek a közelben

 1. Aradi Vértanúk Tere 1
  6720  Szeged
 2. Dom Tér 1-2
  6640  Csongrád
 3. Arany János U. 7.
  6720  Szeged
 4. Búvár U. 5
  6750  Algyő
 5. Andrássy út 44
  6800  Hódmezővásárhely