Autóhűtő javítás - Interjúk

Interjúk

Professzionális autóhűtő javítás, a Bentlye-től akár a mozdonyokig!

27 nappal ezelőtt

Tiszafalvi Viktor minden hűtő és fűtő berendezések szakavatott, igazi nagymestere, bármilyen típusról is legyen szó újjá varázsolja, megszereli, sőt igény szerint meg is tervezi és meg is építi azt az ügyfél sajátos igényei szerint.  A szakma igazi, régi vágású ezermestere, aki mindent megold és kreativitása által minden problémát áthidal. 
 
Cylex 1. Kérem mutassa be vállalkozása rövid történetét, hogyan került kapcsolatba a  hűtő és fűtő rendszerek világával, illetve, honnan örökölte szerelői kézügyességét, és ezen kreatív mechanikai képességeit? 
 
Autóhűtő javítás: A kézügyességemet, ill. a kreatív probléma megoldó képességem alapjait édesapámtól sikerült megörökölnöm. Már egész korán 4-5 évesen folyton a műhelyben voltam vele, és próbáltam segíteni. Sajnos korai halála miatt nem tudtam megtanulni mindent amit tudott, de erre volt jó a középiskola, ahol gépgyártás technológiát tanultam. A középiskola után szereztem még néhány szakmát, mint pl. a hegesztő, szerkezetlakatos. Ezen iskolai háttérrel jutottam el 2004-ben Ivánka Gábor autóhűtő javítóhoz egy vízhűtő problémával. Amíg javította a vízhűtőmet, sokat beszélgettünk a javítási technológiájáról. Meglátta bennem a lehetőséget, és felajánlotta, hogy dolgozzak nála. A szakma nagy részét tőle tanultam, sok saját fejlesztéssel. Az iskolai alapokat kamatoztatva, mára eljutottam arra a szintre, hogy autóhűtő probléma megoldásában nincs számomra lehetetlen.  
 


 

Cylex 2. Véleménye szerint mi az a különleges többlet, vagy jelleg ami miatt az Ön szolgáltatásait választják a konkurens cégek sokaságából? Miben más Tiszafalvi Viktornál, miért járnak inkább Önhöz?

Autóhűtő javítás: A műhely ajtajára az van kiírva, hogy autóhűtő JAVÍTÓ. Én ehhez is próbálom tartani magam, nem azonnal az új hűtő megvételére beszélem rá az ügyfeleket. 
Mint ahogyan a bevezetőben írta, mindenre próbálok többféle javítási megoldást javasolni, amiből igyekszem az ügyféllel közösen kiválasztani a legmegfelelőbbet, úgy hogy a probléma pénztárca kímélő módon, és szakszerűen legyen megoldva, nem pedig MacGyver módjára. A MacGyver megoldásokat általában az ügyfelek szokták alkalmazni, ami sokszor nehezebbé teszi a javítást, mintha azonnal hozzám fordult volna, de ezeket az embereket sem zavarom el, hanem megoldom a gondjaikat. A műhely szlogenje: "Lehetetlent azonnal teljesítünk, a csodára kicsit várni kell" és ezt igyekszem betartani. 
 
 
Cylex 3. Melyek a leggyakoribb problémák, illetve milyen főbb típusú hűtő, fűtő szerkezetekkel fordulnak Önhöz a leggyakrabban? Kik képezik a főbb ügyfélkört és milyen típusú járművek berendezéseivel érkeznek a legtöbben? 
 
Autóhűtő javítás: A leggyakoribb problémák évszak függőek. Sajnos az emberek nagy többsége halasztja az anomáliák feltárását, ill. azok okainak kijavítását, ezért beszélhetünk évszakfüggő gyakori problémákról. Nyáron felforr a hűtővíz a koszos (vízköves, fagyállóiszapos) hűtőrendszer miatt, amit szakszerűen tudok orvosolni. Elszökik a klímagáz, ami szintén egyszerűen javítható. Télen inkább a szivárgás jellemző, mivel az emberek nagy többsége nyáron vízzel után tölti a rendszert, és nem foglalkozik a hűtővíz eltűnésének okával. Ez viszont ősszel a fagyállózás után gondot szokott okozni. Ezen felül a mezőgazdasági hűtők ilyenkor árasztanak el, mivel a termesztők a gépeiket télen próbálják teljes karbantartás alá vonni, és a különböző hűtőket felújíttatni.  
 

Cylex 4. Melyek voltak a legemlékezetesebb, legkülönlegesebb szerelései, amelyek igazi kihívást és kreatív agyalást igényeltek? Melyek voltak a legkülönlegesebb járművek, vagy szerkezetek, amelyeket szerelnie kellett? 
 
Autóhűtő javítás: Minden egyes munkának megvan a maga szépsége. Minden javítás egy igazi kihívás, mert semmit nem próbálok rutinból megoldani, ugyanis annak meg van az a veszélye, hogy valamit elrontok. Ami igazán említésre méltó, a hatalmas méretei miatt, a sok általános autóhűtő között, az egy diesel mozdony olajhűtőjének a felújítása. Az autók között igazán emlékezetesek a veterán vizsgára készülő autók hűtőinek restaurálása. Itt van néhány említésre méltó: 1910-es FORD T model, vagy egy 1954-es Bentlye.


Cylex 5. Mekkora eszköz és szerszám arzenállal rendelkezik, illetve mennyi idő alatt sikerült mindezt összegyűjteni? Milyen eljárásokkal dolgozik, milyen hegesztés típusok nagymestere? Van-e esetleg még valamilyen, szerszám vagy segédeszköz, amire nagyon vágyna de még nem rendelkezik vele, vagy már mindene megvan? 
 
Autóhűtő javítás: Nem igazán beszélhetünk egész arzenálról. Viszonylag kevés szerszámot használok, aminek egy részét édesapámtól örököltem, a többit pedig az évek során szereztem be. A gyártástechnológiai ismereteim fényében nincs szükség komoly és drága szerszámok, ill gépek használatára. A javítások során alkalmazok ragasztást, hegesztést,  forrasztást. A ragasztást hideg és meleg változatát. A forrasztásnál lágy és kemény forrasztást. A hegesztéseknél kicsit bővebb a paletta. Hagyományos vas hegesztés láng, ill. bevonatos ívhegesztéssel, alumínium, réz, saválló AWI-val, ill. a műanyag alkatrészek, vízterek, tartályok műanyag hegesztővel.  
Szerszámok terén úgy gondolom nagyon nincs szükségem a fejlesztésre, viszont a műhelyre ráférne egy alapterület bővítés.   
 

Cylex 6. Igény esetén új, egyedi hűtőberendezéseket is gyárt. Honnan sikerült ellesnie, megtanulnia az ezek megtervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges tudást? Egy jó szakember a saját tapasztalata alapján is ráérez ezekre? 
 
Autóhűtő javítás: A tervezés teljes alapját az iskola adta meg. Természetesen ezen felül nem hanyagolható el a tapasztalat sem, ami sokszor többet ér mint egy száraz számítási képlet. 
 
 
Cylex 7. Milyen különleges hűtő-fűtő berendezéseket tervezett és valósított meg? Voltak igazán emlékezetes, és különleges elvárások? 
 
Autóhűtő javítás: Leginkább különböző típusú verseny autók hűtőire volt-van igény, de ettől egy kicsit komolyabb egy műanyag fröccsöntő üzem hűtővizének a toronyhűtése volt. 
 
Cylex 8. Autók teljes hűtőberendezésének, hűtőrendszerének takarítását vállalja vegyszermentesen, mechanikus eljárással. Az autó klímák takarításának elhanyagolása valóban komoly veszélyeket jelent? Miért nem szabad ezt hanyagolni? 
 
Autóhűtő javítás: A klíma ugyan egy kényelmi berendezés az autóban, de ez nem azt jelenti, hogy a karbantartásában is kényelmesnek kell lenünk. A működési elvét tekintve a műszerfal alatt megbúvó hűtőtest a gáz kitágulása során lehűl. A hideg felületen párakicsapódás jelentkezik, mely a gombák és baktériumok melegágya. A klíma üzemeltetése közben ezek a gombák és bacik bejutnak az utastérbe, ahol nem csak kellemetlen szagot okoz, de belélegezve komoly egészségi problémákhoz is vezethet. 
 
Cylex 9. Ha a kemény téli fagyokban arra leszünk figyelmesek, hogy autónk már nem fűt annyira mint korábban, mi lehet ilyenkor a gond, ki kell takarítani, vagy valamely alkatrész elromolhatott? 
 
Autóhűtő javítás: Azt kell mondanom, hogy a kérdésben benne van a válasz. A hibafeltárás során egyszerűen kideríthető, hogy a rendszerben lévő szennyeződés okozza a problémát, vagy esetleg valamelyik alkatrész romlott el, pl.:termosztát, vízpumpa, esetleg valahol szivárgás van a rendszerben, és a kevés hűtőfolyadék miatt nincs fűtés. 

 
Cylex 10. Melyek vállalkozásának távlati tervei, célkitűzései? Hogyan látja magát 5 év múlva?

Autóhűtő javítás: A távlati tervekben nem szerepelnek komoly változások. Egész egyszerűen csak próbálom a legjobb tudásommal megoldani minden régi és új ügyfél problémáját. Az újabb típusú autók újabb hibákat produkálnak, ezekre igyekszem a legjobb megoldásokat megtalálni, mint ahogyan a közelmúltban az EGR hűtők felújítására is.

 

További információkért, kérjük, látogassa meg az Autóhűtő javítás Cylex oldalát: https://nyíregyháza.cylex.hu/ceg-info/aut%c3%b3h%c5%b1t%c5%91-jav%c3%adt%c3%a1s-916356.html