Kiss Attila Esküvő DJ - Interjúk

Interjúk

Dallam és lemezlovaglás professzionális szinten

2015.09.15.

     A lemezlovasság kulisszatitkairól, zenei irányzatokról, önmaga és a clubok zenei evolúciójáról, közönségízlesről mesél egy igen szimpatikus fiatalember, Kiss Attila. Az esküvőkre szakosodott “disc jockey”, a zenés szórakoztatás és hangulatfokozás elkötelezett nagykövete, akinek a “flow” élményét a teli táncparkett jelenti. 

Cylex 1. Hány évesen és milyen hatások révén került kapcsolatba a zenével? Miért választotta épp a lemezlovaskodást és hogyan jött az esküvőkön való zenélés ötlete?

Kiss Attila Esküvő DJ: A lemezlovaskodás körülbelül 13-14 éves koromban keltette fel az érdeklődésemet: ez az a korszak, amikor a legtöbb ember zenei ízlése kiformálódik és engem nagyon vonzott az elektronikus zene, illetve igazából minden fajta tánczene. Kicsivel később már disco-ba is elengedtek a szüleim, és nagyon tetszett a DJ-k munkája. Gyűjtöttem a zenéket, és számítógépen kezdtem el a neves DJ-khez hasonló mixeket gyártani. Komolyabban csak érettségi után kezdtem el DJ-zéssel foglalkozni, ekkor tudtam profi keverőpultot venni. Innentől azonban gőzerővel csinálom, az egyetemi évek alatt heti többször zenéltem, ebből tartottam el magam. Az esküvő DJ-zés hulláma kb. 3-4 éve ért el, több dolog együttes hatásának köszönhetően. Ekkortájt szerveztük a saját esküvőnket, ill. a baráti körünk is abba az életszakaszba lépett, hogy egyre többen kerestek meg azzal az igénnyel, hogy az esküvőjükön zenéljek. A dologhoz azonban hozzátartozik a disco kultúra és a clubok mostanság zajló hanyatlása is: egyre kevesebb jövőt látok a hagyományos, szombat esti club DJ-zésben, ezért hoztam ezt a döntést, hogy a jövőben az esküvőkre és egyéb alkalmi rendezvényekre fektetem a hangsúlyt. A club DJ-zés egyébként nem szűnt meg, télen havi 1-2 alkalommal járok disco-kba zenélni.

 

Cylex 2. Milyen zenei irányzatok, műfajok állnak önhöz a legközelebb? Az esküvői repertoárokban, mennyire figyelhetőek meg az épp aktuális nemzetközi irányzatok, mennyire jellemző, hogy a legaktuálisabb trendeket kérik az ügyfelek?

Kiss Attila Esküvő DJ: Zeneileg mindenevő vagyok, az erősen undreground és különböző elborult zenei stílusokat kivéve minden műfajból vannak kedvenceim, és szerencsére felfedeztem magamban azt a képességet, hogy legtöbbször ráérzek, miből lesz sláger, mit fog szeretni a közönség. Ezt a képességemet és a zenei széleslátókörűségemet igyekszem kamatoztatni DJ-zés közben is. Az esküvőkön, néhány kivételtől eltekintve, a hagyományos stílusok a jellemzőek, hiszen a közönség erősen heterogén kor, nem, zenei ízlés stb. szempontjából, és ennek a heterogén igénynek a közös metszetét kell megtalálni, amibe ritkán férnek bele zenei kicsapongások. Vannak azonban kivételek, pontosan akkor, amikor egy azonos zenei ízlésű csapat jön össze. Két éve egy svájci-magyar pár arra kért, a buli második felében csak deephouse-t játszak. Féltem tőle, de belementem, és bejött: hatalmas buli volt. De ez a ritkább.

Cylex 3. Melyek a legnépszerűbb, leggyakrabban felmerülő zenei kívánságok, irányzatok az esküvőkön? Inkább a hazai vagy a külföldi előadók a keresettebbek?

Kiss Attila Esküvő DJ: Tapasztalatom alapján a buli alapját a szokásos kötelezők adják, amit a zenekarok is játszanak, ezeket legtöbbször nem lehet kihagyni. Őket vegyítem modernebb, újabb zenékkel, de ezek már inkább hajnaltájt kerülnek elő, amikor már csak a fiatalok maradnak. A bevált rendszer az, hogy buli első felében a rock and roll és a beat (Hungária, Beatles, Elvis, Chuck Berry stb.), a '70-es és '80-as évek disco-ja (Boney M, Ottavan, Abba stb), néhány latinosabb stílusú tánczene (Fiesta számok, Lambada) és klasszikus rock (AC/DC, Rolling Stones, Queen) megy, illetve ilyenkor szoktam elővenni pár mulatós slágert, ha a közönség igényli. Éjfél után pedig jöhetnek a '90-es és 2000-es évek pop és disco slágerei, illetve a modernebb alter (Petőfi Rádió stílusa) és klubzenék igény szerint. Magyar és külföldi zenék vegyesen szólnak, kb. 50-50%-ban.
A már említett heterogén közönség jelenti a legnagyobb kihívást egy DJ-nek az ilyen jellegű rendezvénynél, és ez az, amihez egy klub DJ nem feltétlenül ért. Egy jó esküvő DJ-nek arra kell ráéreznie minden egyes alkalomkor nagyon hamar, mitől tud úgy fennmaradni a hangulat, hogy közben mindenki jól érezze magát a fiataloktól az idősekig, a "rokkerektől" a "diszkósokig".

Cylex 4. Mennyire szab határt a zenei ízlesének és a művészi szabadságának egy esküvő elvárás rendszere? A számtalan esemény tömeges elvárásai mellett mennyire tudja még élvezni a munkáját? Marad-e még idő az úgynevezett “flow” vagyis a belefeledkezés, beleoldódás élményére?

Kiss Attila Esküvő DJ: Természetesen a sok elvárás eléggé bekorlátoz, de megfelelő felfogással ezt helyre lehet tenni fejben. Aki a DJ-k közül zenei művészként tekint önmagára, az előbb-utóbb elkezd zenét írni, producerkedni, és később első sorban ennek köszönheti a hírnevét, és ebben éli ki a művészi szabadságát. Én a lemezlovas hivatásomra első sorban, mint a zenés szórakoztatás tudományára/művészetére tekintek, tehát nekem a "flow" élményét a teli táncparkett hozza, nem pedig egy vadiúj hangzású dal bemutatása. Ha ez hetekig ugyanazokra a dalokra történik, akkor is bele tudok oldódni a dologba. A zene élvezete, mint "flow"-élmény pedig megmarad az autóban vagy otthon, amikor zenét hallgatok, illetve, mivel a klub DJ-zést nem hagytam teljesen abba, ezek az alkalmak adnak lehetőséget egy kicsit "mást" csinálni.

Cylex 5. Szokott-e együtt működni más zenészekkel? Hányan segítenek a szervezésben, logisztikában? Átlagosan hány korongnyi vagy gigabyte-nyi anyaggal indul el egy eseményre? A folyamatos zajterhelés okozta halláskárosodás kivédésére használ-e valamilyen hallásvédelmi füldugót?

Kiss Attila Esküvő DJ: Jelen pillanatban mindent egyedül csinálok, a szervezéstől, kapcsolattartástól a logisztikán át a kivitelezésig. Főállás mellett csinálom, a kettő együtt eléggé leterhel, sokat dolgozom, de egyelőre lehet bírni. Úgy gondolom, hogy a vállalkozásom jelenlegi fejlettségi szintjén ez a normális, de a cél természetesen az, hogy eléggé bedolgozzam magam erre a piacra, hogy a gyümölcsét élvezhessem. Ugyan a konkrét ügyfeleket én viszem végig, de van egy kollégám, akivel időpont ütközés esetén ajánljuk egymást. Hasonló áron, és ugyan olyan minőségben dolgozunk, így ez mindenkinek jó: az érdeklődőket nem engedem el üres kézzel, jó szolgáltatót ajánlok magam helyett, és jó kezekben lesz a rendezvény.
Kb. 60 GB-nyi zene van a gépen jelenleg, ez a legtöbb igényt kielégíti, de időnként így is szükség van arra, hogy egy-egy különlegesebb kérést a youtube-ról játszak le. A youtube egyébként elég rosszul szól nagy hangerőnél az agyontömörített hangsávok miatt, de a világ összes zenéjét képtelenség magamnál tartani.
Sok hangtechnikustól hallottam már, hogy egy jól beállított hangrendszer, még ha hangos is, nem okozhat halláskárosodást, és én is ezt vallom, ezért minőségi technikát használok. Emellett a legtöbb helyen sem lehetőség, sem igény nincs arra, hogy zavaró/káros szinten hangos legyen a zene, így a füleim védve vannak. Régebben, amikor disco-kban olcsó hangcuccról zenéltem, volt példa arra, hogy utána napokig zúgott a fülem, de szerencsére ez egyre ritkább. Ha repülőtéren, gyárban vagy akár koncerteken dolgoznék, biztosan használnék hallásvédelmi eszközt, ott ez nagyobb probléma.

Cylex 6. Voltak-e esetleg valamilyen nagyon különleges, szokatlan megrendelései, fellépései, amelyekre szívesen emlékszik, vagy valamiért nagyon megmaradtak önben?

Kiss Attila Esküvő DJ: Időnként sikerül különleges helyszínekre eljutnom, legyen ez egy strand-party, ahol egy teherautó platójára felépített DJ-pultról zenélhetek, vagy akár egy gyönyörű kastélyban tartott esküvő. Sok lagzin vannak vicces momentumok, például amikor a nászpárt "stage diving"-szerűen, a feje fölött cipelte a násznép, vagy amikor a vőlegény Darth Vader zenéjére vonult be a polgári szertartásra. Hívtak már balatoni yachtra is zenélni szülinapi bulira, de sajnos már foglalt voltam aznapra, pedig biztosan izgalmas lett volna...

Cylex 7. Melyek a vállalkozás további célkitűzései, távlati céljai?

Kiss Attila Esküvő DJ: Üzletfejlesztési szempontból a célom az, hogy kiépítsek egy olyan vevőkört, ahol az esküvő szezonban már ajánlásokból fel tudom tölteni a naptáram, télen pedig hosszú távú céges partnereket (szállodákat, vendéglátó helyeket, iskolákat) találjak, akikkel rendszeres együttműködés alakul ki céges bulik, csapatépítők, iskolai farsangok stb. kapcsán. Én úgy vélem, jó úton haladok, de tisztában vagyok vele, hogy ez nem megy egyik napról a másikra. A célom az, hogy önálló, főállású vállalkozó legyek, és ennek megfelelően is állok minden egyes üzleti partneremhez: ez a vállalkozás én vagyok, és az ügyfeleim elégedettsége is engem minősít.
 

További információkért, kérjük, látogassa meg Kiss Attila Esküvő DJ honlapját:

http://personaldj.hu/